Sociale vaardigheden

Wij vinden het belangrijk dat leerlingen kansen krijgen om hun sociale competenties te ontwikkelen doorheen het dagelijks samenleven in groep en tijdens diverse projecten. Via activiteiten rond sociale vaardigheden reiken we de kinderen handvaten aan die tijdens de andere activiteiten en daarbuiten ingeoefend worden.

sociale_vaardighedenMet behulp van tien mannetjes worden de sociale vaardigheden eenvoudig weergegeven aan de kinderen: welkom, beleefd zijn, samenwerken, verdraagzaamheid, vriendschap, evenwaardig, heertje eerlijk zijn, natuur, zorgen voor en zelfvertrouwen. In de kleuterschool worden de vaardigheden ook aangebracht met Cas & Lisa en in de lager school met Ben correct.

Iedere maand komen wij met de hele school samen om de vaardigheid van de maand in de kijker te zetten. Op dit moment worden schoolafspraken en schoolregels aan de kinderen voorgesteld. Dit wordt op een speelse manier gedaan. Zo zullen er elke maand klassen een act doen om het thema aan de andere kinderen over te brengen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een dansje te doen, een lied te zingen, een toneeltje uit te voeren, een gedicht voor te brengen,…

De kinderen kunnen het thema waar die maand rond gewerkt wordt en de jarigen van die maand terug vinden in de panelen onder het afdak (ter hoogte van de bureau van meester Jo). De ouders kunnen aan de schoolpoort het thema volgen op de maandaffiche. Het beeldmateriaal dat tijdens deze activiteiten gemaakt wordt, zal nadien op de site gezet worden.